Jasmine Van Hevel

Oxalys

Max Bruch
cavaconcert
zo 12 jan 11:00
  • zo 12/01/25
    11:00 - 12:00
    De Klap, Deurne
  • 12 EURO | 3 EURO (kansentarief)

Het œuvre van de Duitse componist Max Bruch omvat veel meer dan enkel het overberoemde vioolconcerto in g. Het strijkoctet uit 1920, het jaar van zijn overlijden, is een exemplarisch voorbeeld van een vergeten meesterwerk uit een tijd waarin de toenmalige actuele muziek zodanig was geëvolueerd – denk maar aan de Tweede Weense School van Schönberg, het expressionisme van Stravinsky of het symbolisme van Debussy – dat de traditionele(re) componisten zoals Bruch uit de aandacht en van het podium verdwenen. 
Hij schreef het octet na een periode van depressie door het overlijden van zijn echtgenote Clara en de algemene toestand van Duitsland na de nederlaag in 1918. Bruch droeg het werk op aan zijn vriend en violist Willy Hess, professor aan het Royal Manchester College of Music en aan het conservatorium van Keulen.  
Het octet is zijn muzikale zwanenzang, want kort na het voltooien van de partituur overlijdt hij op 2 oktober 1920.  
 
Shaker Loops van de Amerikaanse componist John Adams ontstond in 1978. De term Shaker is een grappige referentie naar een snelle speelwijze van de strijkstok op de snaren van de strijkinstrumenten, het tremelo-effect. Maar Shaker is echter vooral een verwijzing naar Adams’ jeugdherinneringen: hij groeide immers op in de omgeving van de oerconservatieve geloofsgemeenschap ‘The Shakers’ die onder meer bekend zijn voor de stuiptrekkende en shakende bewegingen bij hun rituele dansen.  
Adams put het volledige strijkersalfabet uit, van de shakings (tremolo’s) over traag uitgesponnen glissandi tot bijna stilstaande vibratoloze elektronische klanken om aan het eind van het werk uit te monden in wegfladderende boventonen boven een rustig pedaal in cello en contrabas.