De Freudjes, geen familie
De Kempvader

De Freudjes, geen familie

De Kempvader
za 13 mei 20:00
  • za 13/05/23
    20:00
    De Klap, Deurne
    Geannuleerd
  • Tickets 16 EURO | 2 EURO kansentarief

De Freudjes, geen familie is een therapeutische komedie over drie zussen die elk op eigen wijze proberen het leven zo goed mogelijk vorm te geven.

Ze komen bijeen om te bespreken hoe het verder moet met hun stervende moeder die mantelzorg nodig heeft. Onzichtbaar en weggestopt. De dood die op haar wacht en waar de zussen niet mee willen en durven dealen. Scheiding, alcoholisme, neurose: het volgt elkaar in hoog tempo op. 

In deze therapeutische komedie blijft geen persoonlijkheidsstoornis onbenoemd en kunnen we hartelijk lachen om het onvermogen van de Westerse mens om zijn zegeningen te tellen en te genieten van wat hij heeft.

 

 

IN DE PERS

Deze voorstelling geschreven en gebracht door spelers van Amsterdams theatergezelschap Mugmetdegoudentand ging in Nederland in première (2016) en oogstte mooie persreacties:

“Als spotprent van zo ongeveer alle hedendaags gemak en ongemak is 'De Freudjes' genadeloos en oergeestig tegelijk door het snoeiharde spel, dat de vrouwen ver boven het prototype uittilt.” (Trouw)

“Verre van familie dus van de Weense neuroloog en psychiater Sigmund Freud. Toch is de voorstelling De Freudjes, geen familie door Mugmetdegoudentand doortrokken van Freuds gedachtengoed. Het is knap en vernuftig van schrijfster Joan Nederlof dat ze Freuds psychoanalytische theorieën heeft omgesmeed tot theater.” (Theaterkrant NL)

“In De Freudjes, geen familie komen drie zussen samen omdat hun moeder op sterven ligt. Elke zus heeft echter ook haar persoonlijke sores, die ze zonder omhaal op de borden van de andere zussen smijt. Oude familiepijnen worden zo beroerd en relaties worden onder druk gezet. Dit levert komische, scherpe en bovenal herkenbare (familie)situaties op.” (8weekly)
 

“Joan Nederlof heeft een haarscherpe karaktertekening geschreven. Het meest navrant uitgewerkt is die nog in de rol van de verzorgster. Hete thee over andermans been mag haar een seconde aandacht opleveren, maar ze blijft er alleen voor staan. 'De Freudjes' zegt meer over maatschappelijke dan zusterlijke verhoudingen. En is des te pijnlijker.” (Trouw)

Credits

Credeits:

Spel: Alice Reijs, Ariane van Vliet en Inge Paulussen
Tekst: Joan Nederlof (Theatergezelschap Mugmetdegoudentand)
Productie: De Kempvader